De CE-markering is een door de fabrikant aangebracht merkteken, waarbij hij verklaart dat zijn product conform is met de desbetreffende wetgeving. 

De CE-markering is geen merk maar een markering. U hoeft dus nergens een sticker te kopen, of een vergunning te vragen. De fabrikant brengt het teken zelf aan, al dan niet bijgestaan door een erkende instelling: de aangemelde instantie of notified body. Echter: de Europese Commissie heeft een copyright op het teken. Hierdoor is de markering beschermd tegen commercieel misbruik. De verschillende richtlijnen verbieden ook het verkeerdelijk aanbrengen van de markering, bv op producten die onder geen enkele CE-richtlijn vallen zoals houten stoelen voor persoonlijk gebruik.

De CE-markering is geen veiligheidsmerk, alhoewel de essentiŽle eisen veelal steunen op veiligheidsoverwegingen

De CE-markering is zeker geen kwaliteitsmerk: zo zal een sprekende pop volwaardig een CE-markering kunnen dragen, ook al stopt ze met praten de dag na Kerstmis. Andere merken en merktekens beschermen de consument op het vlak van kwaliteit. Ook de nieuwe richtlijn inzake de twee jaar waarborg voor consumentgoederen moet de nodige bescherming bieden. 

De CE-markering is zeker geen commerciŽel merk:

Alle producten waarop de richtlijn slaat, moeten voorzien zijn van het merk, dus het kan geenszins dienen om zich te onderscheiden van zijn concurrenten.

<home>